Borstvoeding

Ziekenhuis Rivierenland hanteert de visie dat borstvoeding als beste start wordt beschouwd voor bijna alle kinderen. Verpleegkundigen voeren een stimulerend beleid om borstvoeding een optimale kans te bieden. Ouders die de keuze hebben gemaakt om borstvoeding te gaan geven kunnen rekenen op deskundige informatie, instructie en begeleiding. Op deze pagina vindt u meer informatie over borstvoeding en kolven.

Hoe wordt borstvoeding gemaakt?

Borstvoeding is belangrijk omdat het uw baby kan beschermen tegen (complicaties bij) luchtweginfecties. Bekijk deze video over hoe borstvoeding wordt gemaakt.

Kolven

Als uw baby niet goed aan de borst kan drinken of als uzelf niet in de buurt bent, kunt u moedermelk kolven. Dan krijgt uw baby alsnog uw eigen moedermelk voeding. Kolft u wanneer u anders de borst zou geven, dan blijft uw melkproductie goed op gang. Bekijk deze video als u wilt weten wat er allemaal komt kijken bij kolven.

Regelmatig voeden

Een baby zal in de eerste weken vaak willen drinken, omdat het maagje nog klein is. Vaak zijn dat acht tot twaalf voedingen per dag. Op deze manier kan het maagje van de baby langzaam steeds meer bevatten. Door de regelmaat  komt de melkproductie goed op gang.

Ook na de eerste weken zullen er dagen zijn dat uw baby vaker wil drinken dan anders. Er kunnen momenten op de dag zijn dat uw baby korter op elkaar wilt drinken. Dit wordt clusteren genoemd.

Groei in de eerste week

Ondanks dat uw baby goed drinkt, is het normaal dat hij of zij in de eerste dagen gewicht verliest. Het gewicht mag maximaal 10% van het geboortegewicht dalen. Op de derde of vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht. Daarna wordt hij of zij zwaarder.  Een baby groeit gemiddeld 20 tot 50 gram per dag. Het mag 3 weken duren voor uw baby weer op het geboortegewicht zit.  De meeste baby`s bereiken hun geboortegewicht in de tweede week na de geboorte. Wanneer uw baby te veel afvalt, komt er vaak al actie bij 7% gewichtsafname. De kraamverzorgende overlegt dan met de verloskundige  welke acties nodig zijn. Te veel afvallen kan een reden zijn om een lactatiekundige in te schakelen. Jullie kijken samen wat nodig is om uw baby weer te laten groeien. Echter, komt het maar weinig voor dat een baby echt tot 10% afvalt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Verloskunde (geboortezorg).

  • Verloskunde (geboortezorg) (0344) 67 40 45 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags